Suometar 150 vuotta sitten Aamun lehti, ole hyvä! – Päivä on taas vaihtunut.

Suometar 1851 - Keisari vierailee Turussa

Turusta 3p. Syyskuuta nousi aurinko ihanasti ruskottavalle taivaalle, heittäen suloisia säteitään kirkkaalla loisteella ylitse maan ja mantereen, ikäänkuin muistuttaen meitä merkitsemään tätä päivää.

Se oli päivä, jona meidän Armolliset Ruhtinasparimme: Wenäjän Keisari ja Keisarinna, viiskolmatta vuotta takaperin ruunattiin Wenäjän maan Keisariksi ja Keisarinnaksi, ja Suomen Suuri-Ruhtinaaksi ja Suuri-Ruhtinattareksi. Kukin tietää miten iloisesta ja tärkiästä arvosta tämä päivä oli niin Venäjän Keisari-Vallalle kuin myös Suomen Suuri-Ruhtinaskunnalle.

Kiitollisuudella sydämmessä siis jokainen tahtoi viettää tätä päivää juhlana; ja sen tekivät meidänkin kaupunkilaisemme. Kaikki koulut, erityiset työpaikat ja Kauppapuodit olivat sinä päivänä suljetut, ja ihmisiä juhlapuvussaan astuskeli joukottaisin pitkin kaupungin katuja. Kello noin 11 ennen puolta päivää vietti täällä oleva Suomen Bataljoona Aleksanderin torilla avoimen taivaan alla, ja suuren kansan saapuvilla ollessa, Jumalanpalvelusta. Virren veisattua, esiin tuli Kirkkoherra Erlin ja selitti muutamilla sydämmellisillä sanoilla miten Juhlallisesta arvosta tämä päivä oli kaikille Suuren Ruhtinaskunnan alamaisille, ja kehoitti kaikkia yhtä uskollisesti ja rauhallisesti, kuin tähänkin saakka, elämään ja olemaan Suomen maan armollisen Esivallan alla.

Oikeen liikuttavaista oli katsella sitä lukematointa kansaa avopäin hiljaisuudella ja tarkkaudella kuuntelevan Saarnajan sydämmellisiä sanoja. Koska Jumalanpalvelus oli päätetty, lauvaistiin Samppalinnan vuorelta 101 Kanoonan paukkausta, ja kaikki Sotaväki, kuin myös Linnan-, Vaivais-, Kehruu-, ja Parannus-Huoneen asukkaat juhlallisesti ravittiin.

Kello ½. 3 i.p. oli Maaherra, Kenraali Cronstedt kutsunut päivällisiksi suuremman osan täällä olevista Sotaherroista ja Virkamiehistä, ynnä osa maalaisia ja Porvaria; päivällisillä ollessa kohotti H:ra Kenraali alamaisuudessa H. H. M. M. maljan, joka tyhjennettiin mielisuosiolla.

Illalla oli suuri, loistava tanssijuhla kukilla, lehviköillä ja kynttilöillä juhlallisesti kaunistetussa Societeetissä eli Yhteys-huoneessa, johonka noin 6 à 700 henkeä oli kutsuttuna; tanssi kesti kello viiteen aamulla.

Kello 10 illalla juotiin Keisarin ja Keisarinnan malja sanomattomilla ilo- ja hurra-huudoilla ja lauvastessa 101 Kanoona, johonka ulkona tuhansittain kokoontunut ihmisjoukko yhdisti äänensä. Kohta sen jälkeen poltettiin kaunis Tuli-teos, kustannettu kaupungilta köyhemmän kansan huviksi, että sekin saisi iloilla näin juhlallisena päivänä.

Isot hurrahuudot ilmoittivat kansan mielisuosioa. Kaiken tämän aikaa ja vielä myöhään yötä soitteli Suomen Sotaväen Soittoseura Puistossa Tullihuoneen torilla.

Erittäin kauniisti oli kaupunki sinä iltana valaistettu ja ilotulilla kaunistettu; kivisilta oli kuitenkin kaikesta kaunein; värjätyt lyhdyt oli asetettu sen kaiteille.

Ehkä kansaa vahvasti oli kokoontunut, ei kuitenkaan mitään rauhattomuutta tapahtunut; ei edes vähiä riitojakaan kuulunut missään, vaan kaikki kävi rauhallisesti. — Iäti on muisto tästä päivästä pysyvä Suomen kansan, erittäinkin Turkulaisten rauhallisissa ja kiitollisissa sydämmissä.

Ja me sanomme samoin, kuin muuan sinä iltana mainitsi sohisevan kansan joukossa: "Eläköön Suomi! Eläköön Suomen Suuri-Ruhtinas ja Suomen Hallitus!!!"

1851-09-30 30.09.1851 Suometar no 39

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

iiris (nimimerkki)

Tämän on täytynyt olla todella suuri tapaus, kun kaikki normaali toiminta oli keskeytetty koko päiväksi. Suuret juhlat ja suuri yleisötapahtuma, soittamista, esityksiä ja kanuunanlaukauksia.

Tärkeä huomio on se, että on huudettu "Eläköön Suomi!". Ruotsin vallan alaisuudessahan ei mitä todennäköisemmin oltaisi voitu huutaa, että eläköön Suomi!

Toimituksen poiminnat