Suometar 150 vuotta sitten Aamun lehti, ole hyvä! – Päivä on taas vaihtunut.

Otawa 1863 - Viinamonopoli valtiolle

  • Otawa 1863-01-02 Viinamonopoli valtiolle
    Otawa 1863-01-02 Viinamonopoli valtiolle

38:s kysymys: paloviinan poltto- ja myömä-oikeudesta.

Majesteetti on katsonut tarpeelliseksi, että viinan poltto- ja myömä-oikeus herkeää maaviljelykseen sidottuna olemasta ja että viinan poltto tehdään ruunun tarkasti silmällä pidettäväksi vapriikki-työksi. Hallitus on määräävä missä viina-vapriikit ovat rakennettavat, mutta viinan myömä-oikeus annetaan seurakunnille, jotka kuitenki kukin valvokoot ettei kapakka-liikettä siitä synny.

Säätyjen vahvistettavaksi on siis laki-ehdotus tehtävä seuraavilla määräyksillä:

  • a) Se palomiinan poltto- ja myömä-oikeus, joka nyt on maatilan isännillä sekä kaupunnin asukkailla, häviää kokonaan, jontähden myös se tähän asti ruunulle maksettava viinanpoltto-vero herkeää.

  • b) Hallitus ottaa vissin määrätyn rahan joka viina-kannulta, mitä poltetaan, ja määrää myös yksinään missä, maalla tai kaupunneissa, viinasavotoita saapi rakentaa sekä miten paljon kukin savotta saapi polttaa.

  • c) Wiinan myömä-oikeuden saavat maa- ja kaupunnin-seurakunnat kukin erittäin antaa luotettaville miehille vissiä maksua vastaan, jonka seurakunnat itse määräävät ja saavat kantaa sekä käyttää hyödyttäviin tarkoituksiin.

  • d) Hallituksen tulee valvoa, ettei viinaa luvattomasti polteta .eikä myödä, sekä ettei tätä tavaraa ulkomaalta maahan tuoda.

Muuten käskee Majesteetti Säätyjä ilmoittamaan, jos tahtovat vuotuiselle viinanpoltolle panna vissiä määrää, joko koko maalle yleisesti eli ehkä erittäin joka läänille.

Jos Säädyt viinan polttoasiassa Hallituksen kanssa suostuvat ja viinanpoltto-veroa karttuisi Hallitukselle enemmän kuin mitä nykyinen viina-vero tekee, niin Hallitus tahtoo käyttää kumminki yhden osan tätä lisääntynyttä veroa vähentääkseen maaviljelijän vaivoja. Hallitus on siinä tapauksessa ottava esimerkiksi maantien suuremmat sillat kustantaakseen ja silta- sekä jahti-voudit palkatakseen sen ehdotuksen mukaan, minkä Senaatti on tekevä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat