Suometar 150 vuotta sitten Aamun lehti, ole hyvä! – Päivä on taas vaihtunut.

Tapio 1862 - Vastaus Anna Marialle

  • Tapio 1862-11-29 Vastaus Anna Marialle
    Tapio 1862-11-29 Vastaus Anna Marialle

Anna Maria Kankaselle.

(Tapion 47 N:rossa.)

Pulassapa näyt olevan tyttö-parka. Sen pulan ma'un minä hyvin tunnen. Senvuoksi riennän antamaan sitä neuvoa toiselle, joka itsiäni on auttanut.

Minuakin vaadittiin muinoin menemään Tolvalan lautamiehen rikkaalle pojalle. Waan minä kuin en voinut häneen muuten mielistyä ja oli minulla mieli-tiettona lapsuuden kumppali, isäni torpparin poika, jonka kanssa yhtenä jo paimenessa käydessä monta lapsuuden viatointa leikkiä laskettiin.

Tämä, nykyinen oma Mattini, ei tosin ollut vielä uskaltanut köyhyytensä vuoksi minua pyytääkkään puolisoksensa, kuin isäni oli rikas; mutta minä puolestani en voinut olla Matille ilmoittamatta, etten kestäkään niin tykkää kuin hänestä. Siitä sai Matti rohkeutta ja pyysi minua vanhemmiltani; vaan siitäkös nämä tulivat raivoon!

Kuin sitte Tolvalan Rietu tuli taas heiltä minua pyytämään, niin silloin olivat iloissaan ja sanoivat minulle: "jos et nyt mene sellaiseen taloon ja semmoisen miehen pojalle, niin et saa meiltä mitään periä. Ja sinun pitää männä." Minä sanoin: "En mene minä muille kuin mökin Matille; jos sille en saa männä niin olen ennen vanhana piikana."

Waan tuossakos monta kovaa koitettiin ja monet itkut itkettiin, ennen kuin minun annettiin männä Matille. Tuli kyllä minullekin sääli vanhempiani, kuin surivat minun kova-päisyyttäni; vaan mikäs heillä olis ollut siihen pakko. Eihän heidän pitänyt sekoittaman itsiänsä minun miehen valitsemiseni asiaan. Kuin minä kerta olin mielelläni mänemässä mökkiläisen vaimoksi, niin silloinhan olin tyytyvä niihin tilaisuuksiin, mitä siellä voi olla.

Kuin mikään ei auttanut, niin viimen antoivat vanhempani minulle puoli-väkinäisen luvan. Mutta eivät luvanneet antaa minulle eikä lapsilleni leivän murua, kuin kerjäämään tulen sitte.

Jumalan kiitos! ei ole tarvinnut vielä tähän päivään asti olla missään puutoksessa, vaikka sitte naimiseen menemiseni on jo yli 20 vuotta. Nyt ollaan jo oltu talollisia lähes 10 vuotta. Hyvästi ja tyytyväisesti on eletty. Missä on rakkautta, siinä on rikkauttakin.

Seuraa siis, tuntematon Anna-Maijaseni puolisoa valitessasi rakkauden, mutta ei rikkauden vaatimuksia. Ole vanhemmillesi kuuliainen kaikissa muissa, mutta ei tässä asiassa, koska he kerta ovat niin tuhmat, että tahtovat sinun seuraamaan heidän tahtoansa tässä sinun aivan erikoisessa asiassasi.

Tätä neuvoo.
Kaisa Kilpeläinen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat