Suometar 150 vuotta sitten Aamun lehti, ole hyvä! – Päivä on taas vaihtunut.

Suometar 1862 - Vilun vikuuttama leipä

  • Suometar 1862-10-17 Vilun vikuuttama leipä
    Suometar 1862-10-17 Vilun vikuuttama leipä

Hallan ja ruosteen vikuuttamia eloja tehtäessä leiväksi neuvotaan "Tapiossa" seuraavia keinoja, saatavaksi leipä paraite menestymään ja turmelevaisimmat aineet leivästä vähennetyksi. Osoitetuista keinoista kehoittaa "Tapio" jokaista koettamaan sitä minkä hän paraaksi näkee, sekä muistuttaa, että sikäli kuin jyvät ovat enemmän vilulta vahingoitetut. Yksi keino lienee yhdessä toinen toisessa tilassa soveljaampi. Ne "Tapion" osoittamat keinot ovat seuraavat:

  • a) Seisokaat jauhot jonkun ajan ennenkuin leiväksi tehdään; jota vanhemmiksi ne tulevat, sitä parempi leipä.

  • b) Saakoon taikina hapata enemmän kuin tavallisesti.

  • c) Taikina sotketaan eli alustetaan äkisti, pikemmin kuin tavallisesti, ja siihen sotketaan jauhoja monessa kerrassa, että se tulisi sakeammaksi kuin se tavallisesti pidetään.

  • d) Wetelänä ollessa pannaan taikinaan pari tuli-kuumaa tiili- eli muuta kiveä, ja se sitkeä taikina kuin niihin tarttuu, otetaan tarkkaan pois.

  • e) Taikina-veteen sekoitetaan viinaa, jumprun verran kolmeen kannuun vettä, eli keitetään taikinaksi aivotussa vedessä pellavan eli liinan siemeniä, lusikallinen joka vesi tuoppia vastaan, eli jäkälää, josta karvas maku ensin lipiällä poistetaan. Jos ei olis pellavan ja liinan siemeniä eikä jäkäleitä, niin taikinavedessä keitetään sen verran huonompia jauhoja, että se tulisi niin sakeaksi kuin vetelä velli. Lihasta keitetty liemi olisi myös taikina-vedeksi aivan sovelias — vaan se ei saa olla liian väkevä.

  • f) Wilulta vikuutetuista jyvistä leivottavaan leipään pannaan enemmin suolaa kuin tavallisesti leipään panuaan, ja myös runsaasti kuminoita, jos niitä on.

  • g) Huone, jossa leivotaan, pitää oleman hyvin lämmin ja uuni myös tavallista enemmän lämmitetty.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat