Suometar 150 vuotta sitten Aamun lehti, ole hyvä! – Päivä on taas vaihtunut.

Suometar 1862 - Viljaa viinaksi

  • Suometar 1862-10-10 Viljaa viinaksi
    Suometar 1862-10-10 Viljaa viinaksi

Tohmajärvestä 23 Syysk.

Kuin meiltä on pakkanen pannut kaikki elot, niin jos korkia esivalta antasi luvan niitä kylmänneitä eloja keittää viinaksi, jolla sais kuitenkin rahan ja rahalla Wenäen jauhoja; sillä näitä meidän eloja ei voi syödä ja ei ne taida paljon maustaa eläintenkään ruokaa, — ja taas elon ostoon omat varat ovat vähät eikä taida ruununkaan varat piisata näin suuren tarpeen aikana kuin nyt on.

Rukiita tosin jäi vähä kylvämättä, kellä sattui korkeimmille vaaroille, vaan neki ovat vähän-lähtösiä ja vielä ruoste syönyt neki ettei saada sitäkään kuin nyt puitaessa. Niillähän kuitenki on täytynyt kylvääkin, kellä ei ollut vanhaa siementä; nytki vielä kylvetään, ja mitä on jo ennen kylvetty, ei näy vielä oraita uudiskylvöistä. Kaikki kevät-kylvöt ovat melkein menneet; ne jo alavilta kylmi ennen tätä viime suurta kylmää, vaan kellä oli ylävimmillä paikoin, ne oli yhä vihannot ja niitä vaan odotettiin valmistuvaksi.

Mutta nyt tämän Syyskuun 21 p:n iltana satoi rakeita ja lunta maan valkeeksi ja 22 p aamuna oli 3 pykälän pakkanen, maa ja pienet vesi-lammikot jäässä, niin luultavasti menivät neki viimesetki touvot ja — toivot.

Minulta kylmi 36,000 lyhdettä ruista, ja ainoastaan 4,000 lyhdettä jäi ylä-laidalle pellosta sekä 15 tynnyrin kylvö otraa, jotka jo on pieleksessä. Saman verran oli kauranki kylvöä, vaan se on paraallaan lumen alla kesää odottamassa, jotta sais olet korjata. Näistä on nähtävä, jotta kovat ajat on käsissä, saapi jokahinen panna neuvonsa liikkeelle, ja kuka paraan vois antaa, se olis mies.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat